Sivuston p��valikko:

Sijaintisi sivustolla:

 1. Etusivu
 2. > Henkilöasiakkaat
 3. > Vakuutukset
 4. > Ajoneuvot
 5. >Matkailuauto vai -vaunu, uusi vai käytetty?

Matkailuauto vai -vaunu, uusi vai käytetty?

A A A

Matkailuajoneuvon hankintaan kannattaa käyttää aikaa, koska asiaan liittyy monia kysymyksiä joihin on hyvä olla vastaus ennen ostopäätöksen tekemistä.

Ensimmäisen matkailuajoneuvon hankinta on monelle iso asia. Rahallisen panostuksen lisäksi kyse on tutustumisesta uuteen harrastukseen. Moni asia on epäselvä, kysymyksiä on paljon ja hyviä vastauksia monesti vaikea saada. Tässä artikkelissa käsitellään matkailuajoneuvon hankinnan peruskysymyksiä tavoitteena antaa vastauksia, mutta myös asettaa lukijalle mietittäväksi asioita. 

Aloita tarpeesta

Matkailuajoneuvon hankintaan liittyvät tarpeet ovat hyvin erilaisia. Lapsiperheet arvostavat eri asioita kuin pariskuntana matkustavat. Eri käyttäjäryhmillä on kuitenkin paljon myös yhteisiä tarpeita.

Mieti vähintään seuraavia asioita

 • onko käyttö ympärivuotista vai harrastaisitko vain kesällä?

 • liikutko paljon vai oleskeletko mieluummin paikallaan pidempiä aikajaksoja?

 • liikkuisitko matkailuajoneuvolla paljon kaupungeissa vai riittääkö isot väylät siirtymiin?

 • mikä on tilantarve- onko käyttäjiä paljon? 

 • kuljetatko mukana matkoilla paljon tavaraa esimerkiksi harrastuksesta johtuen?

 • mieti hankintabudjettia suhteessa tarpeeseen

Matkailuauto vai -vaunu?

Oikeata vastausta kysymykseen ei ole, on vain hyviä arvauksia, joihin löytyy aina myös poikkeuksia. Vaunu sopii hyvin lapsiperheille ja pidempiä aikoja paikoillaan viihtyville. Vaunussa on yleensä enemmän tilaa, sen voi jättää paikalleen ja tehdä henkilöautolla retkiä ympäristössä, tai sitä voi pitää omalla tutulla leirintäalueella. Vaunun hankintahinta ja vuotuiset käyttökustannukset ovat selvästi pienemmät kuin matkailuauton. Vetoauton suhteen vaunun hankinta tuo tiettyjä edellytyksiä. Auton on sovelluttava vaunun vetoon muun muassa moottoritehon ja vetokyvyn (vetopaino/vaunun kokonaispaino) osalta.

Matkailuauto sopii paljon liikkuville ja ne ovat sisätiloiltaan yleensä pienempiä kuin vaunut. Perheiden kohdalla on selvitettävä virallisten matkustajapaikkojen lukumäärä. Monessa autossa nukkumapaikkoja on enemmän kuin turvavyöpaikkoja. Yli neljän hengen paikkaluvun matkailuautoissa on selvitettävä ja laskettava tarkkaan auton kokonaispainon (yleensä 3 500 kg) ylittymisriski. Jos 3 500 kg paino ylittyy, on kuljettajalla oltava vähintään C1-ajolupa.

vaunu vai matkailuauto

Oma vai vuokrattu?

Vuokraus on paras tapa miettiä omia tarpeita ja tuntemuksia karavaanariharrastukseen.  Muutaman eri vuoden aikoihin sijoittuneen vuokrauskerran jälkeen muodostuu varmasti hyvä käsitys tarpeita vastaavasta matkailuajoneuvosta. Lisäksi vuokrauksen aikana on hyvä mahdollisuus tutustua harrastukseen käytännössä. Oman matkailuajoneuvon hankintaa kannattaa harkita vasta sen jälkeen, kun on muodostunut käsitys, millainen ajoneuvon tulisi olla.

Uusi vai käytetty?

Suosittelen karavaanariharrastusta aloittaville ensimmäisen oman matkailuajoneuvon hankintaa käytettynä. Jos omat tarpeet on täysin selvillä ja harrastukseen sitoutuminen on vahva, on uuden ajoneuvon hankinta perusteltua. Matkailuajoneuvon osto kannattaa tehdä järjestäytyneeltä matkailuajoneuvomyyjältä, jolta saa hankintaan liittyvää neuvontaa ja tarkastetun ajoneuvon.

Ilma- vai vesikeskuslämmitys?

Molemmat lämmitysmuodot ovat hyviä. Ilmalämmityksen suurimpia etuja ovat nopea lämmön jakautuminen ajoneuvoa lämmitettäessä. Hyvän ilmalämmityksen kaksi perusasiaa ovat tehokas lämmitin (yli 3 kW) ja lämmityssuulakkeiden riittävä määrä ja oikeat asennuspaikat.

Vesikeskuslämmitys luovuttaa lämmitettäessä hitaammin lämpöä, mutta lämmön jakautuminen on tasaisempaa. Patteriverkoston pituudella auton kokoon nähden on suuri merkitys tasaisen lämmönjakautumisen saavuttamiseksi.

Sivuston käyttöehdot ja turvallisuus Copyright © OP  2018

Selaimesi ei käytä JavaScriptiä. Verkkopalvelu ei välttämättä toimi oikein.
Lue lisää ja ota JavaScript käyttöön